niedziela, 5 stycznia 2014

FILETY Z PODUDZIA KURCZAKA W WARZYWACH PO CHIŃSKU Z RYŻEM

Podaję Wam przepis na mega szybki, sycący i przede wszystkim pyszny obiad.
Po prostu dla mnie bomba:)
Całe przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.









Składniki:
  • filety z podudzia kurczaka
  • warzywa na patelnię - miesznaka chińska
  • ryż długoziarnisty
  • przyprawy - sól, pieprz, ząbek czosnku, przyprawa orientalna,
  • obrobina oleju.
Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, kroimy na średniej wielkości kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem oraz przyprawą orientalną (nuta cynamonu, imbiru i czegoś jeszcze, ale trudno rozpoznać). Wszystko mieszamy rękoma. Następnie wrzucamy mięsko na rozgrzany tłuszcz i smażymy na dużym ogniu. W międzyczasie wstawiamy ryż do gotowania. Po około 10 minutach do mięsa dorzucamy mrożone warzywa i dalej smażymy, ale już na nieco mniejszym ogniu. Można dolać troszkę wody aby konsystencja była bardziej rozmiękczona. Można też poddusić pod przykryciem. Gdy kurczak zrobi się mięciutki i ryż ugotuje wszystko wykładamy do pożarcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz