Składniki:
- 6 jabłek antonówek
- 0,5 l mleka
- ok. 0,5 kg. mąki
- 2 jajka
- czubata łyżeczka cukru waniliowego
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Przygotowujemy
gęste ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka). Dodajemy do niego proszek do
pieczenia i cukier waniliowy. Mikserem mieszamy na jednolitą masę.
Kroimy
jabłka na małe plasterki/kawałki, dodajemy do masy i mieszamy. Na
rozgrzany olej nakładamy dużą łyżką placuszki i posypujemy odrobiną cynamonu.
Gdy placki zarumienią się przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy
je na serwetce (ta wsiąknie tłuszcz) i gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz