sobota, 5 października 2013

PLACUSZKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM



Składniki:
  •      6 jabłek antonówek
  •      0,5 l mleka
  •      ok. 0,5 kg. mąki
  •      2 jajka
  •      czubata łyżeczka cukru waniliowego
  •      pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  •      cynamon
  •      cukier puder do posypania
  •      olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka). Dodajemy do niego proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mikserem mieszamy na jednolitą masę.
Kroimy jabłka na małe plasterki/kawałki, dodajemy do masy i mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy dużą łyżką placuszki i posypujemy odrobiną cynamonu. Gdy placki zarumienią się przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy je na serwetce (ta wsiąknie tłuszcz) i gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz