czwartek, 22 sierpnia 2013

ZDROWY I PYSZNY OBIAD - SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA, SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FASOLKA SZPARAGOWA

Wbrew pozorom obiad szybko się wykonuje, a na pewno jegą zaletą jest bardzo duża wartość odżywcza i oczywiście smakowa:) 












Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • mała czerwona kapusta
  • zielona fasolka szparagowa
  • cebula
  • sok z cytryny
  • ocet
  • olej
  • przyprawy: suszone jalapeno, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka, pieprz chilli, sól, pieprz

Przygotowanie:
Pierś 
kroimy na 4-6 części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, suszoną papryką jalapeno, szczyptą ziół prowansalskich i szczyptą majeranku. Tak przygotowane piersi układamy na talerzu, lekko skraplamy olejem i wkładamy pod przykryciem do lodówki minimum na pół godziny (można naszykować mięso nawet dzień wcześniej).  
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę cienko szatkujemy i zalewamy na ok. 3-4 minuty wrzącą wodą, następnie odcedzamy na sitku i przelewamy wodą zimną. Zabieg ten gwarantuje nadanie kapuście kruchości. Odsączamy dokładnie wodę i wlewamy do kapusty niewielką ilość soku z cytryny i łyżyczkę octu (nabierze ładnego koloru). Mieszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i polewamy wszystko olejem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Fasolka
Obciąć końcówki fasolki i gotować w osolonej wodzie aż zmięknie.

W trakcie gotowania fasolki rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Gdy się pożądnie rozgrzeje wrzucamy wcześniej naszykowane pierści. Każdą ze stron smażymy przez około 4-5 minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach piersi sa gotowe. Fasolkę odcedzamy, wykładamy na talerze, dołączamy pierś oraz surówkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz