Wbrew pozorom obiad szybko się wykonuje, a na pewno jegą zaletą jest bardzo duża wartość odżywcza i oczywiście smakowa:)
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- mała czerwona kapusta
- zielona fasolka szparagowa
- cebula
- sok z cytryny
- ocet
- olej
- przyprawy: suszone jalapeno, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka, pieprz chilli, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś
kroimy na 4-6 części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, suszoną papryką jalapeno, szczyptą ziół prowansalskich i szczyptą majeranku. Tak przygotowane piersi układamy na talerzu, lekko skraplamy olejem i wkładamy pod przykryciem do lodówki minimum na pół godziny (można naszykować mięso nawet dzień wcześniej).
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę cienko szatkujemy i zalewamy na ok. 3-4 minuty wrzącą wodą, następnie odcedzamy na sitku i przelewamy wodą zimną. Zabieg ten gwarantuje nadanie kapuście kruchości. Odsączamy dokładnie wodę i wlewamy do kapusty niewielką ilość soku z cytryny i łyżyczkę octu (nabierze ładnego koloru). Mieszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i polewamy wszystko olejem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Fasolka
Obciąć końcówki fasolki i gotować w osolonej wodzie aż zmięknie.
W trakcie gotowania fasolki rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Gdy się pożądnie rozgrzeje wrzucamy wcześniej naszykowane pierści. Każdą ze stron smażymy przez około 4-5 minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach piersi sa gotowe. Fasolkę odcedzamy, wykładamy na talerze, dołączamy pierś oraz surówkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz