środa, 3 lipca 2013

PYSZNE TIRAMISU

Tiramisu jest słodkim specjałem kuchni włoskiej, a do Polski przepis na ciasto przywędrował dosyć niedawno. Sekret popularności tkwi zapewne w składnikach i dodatkach. Konsystencja ciasta jest niesamowita, a smak mogę określić tylko w jeden sposób - Niebo w gębie:) Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam swoje dodatki – już od kilku lat przygotowuję je tak jak w  poniższym przepisie.



Czas przygotowania to ok. 1 godzina.

Do przygotowania ciasta niezdędne będą:  forma do ciasta (najlepiej ze zdejmowanymi bokami, ale ja używam takiej jaką mam pod ręką), folia aluminiowa do wyłożenia formy, mikser, 2 większe naczynia, łyżki i szklanki.

Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów do tiramisu (dostępne w marketach), 2 serki maskarpone, 1 śmietana kremówka, 3  żółtka, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki stołowe cukru pudru, ok. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, ok. 6 łyżeczek alkoholu (ja używam czystej wódki , bimberku lub whiskey), kilka kosteczek czekolady mlecznej  (trzymam ją w lodówce), płatki migdałów.

Wykonanie:
  •  Na czystą i wyłożoną folią formę wykładamy biszkopty.
  • Do 2 szklanek wsypujemy po trzy czubate łyżeczki kawy i zalewamy gorącą wodą. Gdy już kawa  ostygnie dolewamy do każdej ze szklanek po trzy łyżeczki alkoholu.
  • Nasączamy biszkopty (po ok. 2 łyżeczki na każdy biszkopt).
  • Żółtka z serkami mascarpone i cukrem pudrem dokładnie mieszamy w większym naczyniu.
  • W drugiej misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym - trzeba zwrócić uwagę aby za długo tego nie robić, gdyż może zrobić się masło.
  •  Gdy już mamy gotową bitą śmietanę dołączamy ją do masy mascarpone. Powoli mieszamy.
  •  Dzielimy na dwie równe części otrzymany krem. Nakładamy jedną z części na biszkopty.
  • Na pierwszą warstwę kremu ponownie układamy biszkopty.  
  • Nasączamy biszkopty tak samo jak wcześniej. 
  • Pozostałą część kremu nakładamy na nasączone biszkopty.
  •  Dekorujemy ciasto startą czekoladą i płatkami migdałowymi.
  •  Przygotowane tiramisu wstawiamy na kilka godzin (powyżej 6h) do lodówki. Musimy cierpliwie  poczekać z jedzeniem aż wszystkie smaki się połączą, a biszkopty będą wilgotne.
  •  Po wielu godzinkach można Pyszne Tiramisu delkatnie pokroić i zjeść.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz