Ps. orzechów sama nie mielę:) Kupuję gotowe w Lidlu albo Aldim.
Składniki:
- 120 g masła
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- polewa lukrowa cytrynowa (sok z cytryny plus cukier puder) - na oko;)
- jadalne ozdoby
Wykonanie:
Masło rozpuścić na małym ogniu, mieszać i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie nastawić piekarnik (elektryczny) na około 150 stopni. Następnie nalezy wymieszać: migdały, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić trochę widelcem lub trzepaczką białka i następnie dodać do wcześniej wymieszanych składników. Wymieszać. Potem do wszystkiego dodać masło i znów wymieszać. Wylać masę do formy i piec przez około 15-20 minut (sprawdźcie patykiem czy nie jest zbyt wilgotny po wbiciu i wyjęciu go z ciasta).
Ciasto można po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier (trochę cukru pudru plus sok z cytryny) - ja, jak widać na zdjęciu, przystroiłam ciasto (ciastka) lukrem, jadalnymi perełkami i namalowałam wzorki za pomocą pisaków do ciast i tortów.
Robiłam ostatnio bardzo podobne, tyle że z włoskich właśnie:)
OdpowiedzUsuń