Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
- ugotowane udko i skrzydełko z kurczaka (bez skóry)
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 świeża papryczka chili (czerwona)
- kukurydza z puszki – ½ opakowania
- ok. 75 g różnych rodzajów sałat (endywia, endywia frisee, cykoria radicchio)
- sos czosnkowy (2-3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta tymianku, posiekany ząbek czosnku)
- majonez – 1 łyżka stołowa
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Oddzielamy mięso od
kości i tniemy je na średniej wielkości kawałki. Umyte i wysuszone sałaty
niestarannie rozrywamy. Jajka kroimy w kosteczkę, a rzodkiewki w ćwiartki.
Wrzucamy odsączoną i przepłukaną zimną wodą kukurydzę. Papryczkę chili siekamy na drobne kawałki – by nadać ostrości
dołączamy pestki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Skraplamy
cytryną i dodajemy majonez. Przygotowujemy sos czosnkowy i dodajemy do sałatki. Ponownie
dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę by wydobyć
z niej podczas jedzenia najlepsze smaki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz