niedziela, 18 sierpnia 2013

KOLOROWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM


Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
  •     ugotowane udko i skrzydełko z kurczaka (bez skóry)
  •    5 ugotowanych na twardo jajek
  •    1 pęczek rzodkiewki
  •    1 świeża papryczka chili (czerwona)
  •    kukurydza z puszki – ½ opakowania
  •    ok. 75 g różnych rodzajów sałat (endywia, endywia frisee, cykoria radicchio)
  •    sos czosnkowy (2-3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta tymianku, posiekany ząbek czosnku)
  •    majonez – 1 łyżka stołowa
  •    sól i pieprz
  •    1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie: 


Oddzielamy mięso od kości i tniemy je na średniej wielkości kawałki. Umyte i wysuszone sałaty niestarannie rozrywamy. Jajka kroimy w kosteczkę, a rzodkiewki w ćwiartki. Wrzucamy odsączoną i przepłukaną zimną wodą kukurydzę.  Papryczkę chili siekamy na drobne kawałki – by nadać ostrości dołączamy pestki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Skraplamy cytryną i dodajemy majonez. Przygotowujemy sos czosnkowy i dodajemy do sałatki. Ponownie dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę by wydobyć z niej podczas jedzenia najlepsze smaki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz