środa, 4 grudnia 2013

MASA SOLNA NA OZDOBY ŚWIĄTECZNE


 
Jak w prosty i tani sposób wyczarować sobie niesamowite ozdoby na choinkę?
Otóż.... można je ulepić z masy solnej we własnej kuchni:)
Mnie zabawa z masą solną daje dużo frajdy. Myślę, że i Wam się to spodoba.

Głównymi składnikami mojej masy solnej są: mąka, sól, mąka ziemniaczana oraz woda.



Przykładowe proporcje: 
0,5 kg mąki, 0,25 dkg soli, łyżka stołowa mąki ziemniaczanej i około 3/4 szklanki ciepłej wody.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
pomału dolewając co jakiś czas wodę.
Wygniatamy masę, aż stanie się jednorodna i nie będzie przyklejała się do stolnicy.
Następnie wałkujemy i wycinamy za pomocą foremek lub wg własnego pomysłu najróżniejsze kształty.
Po wycięciu wbijamy zagięty drucik, do którego będzie przyczepiony sznureczek.


Ozdoby najlepiej suszyć naturalnie - ja układam ozdoby na gazetach na parapecie pod którym jest kaloryfer. Masa schnie wtedy około 6 dni.

Drugi sposób to suszenie w piekarniku na blasze w temp. około 70 stopni, jednak trzeba być uważnym bo masa może popękać, spuchnąć lub powyginać się. Dzieję się tak ponieważ w piekarniku występuje wysoka wilgotność powietrza, co szkodzi masie.




Gdy masa jest już sucha maluję ozdoby farbami akrylowymi i na koniec zabezpieczam lakierem akrylowym.

MIŁEJ ZABAWY!!!!


2 komentarze: