Jak w prosty i tani sposób wyczarować sobie niesamowite ozdoby na choinkę?
Otóż.... można je ulepić z masy solnej we własnej kuchni:)
Mnie zabawa z masą solną daje dużo frajdy. Myślę, że i Wam się to spodoba.
Głównymi składnikami mojej masy solnej są: mąka, sól, mąka ziemniaczana oraz woda.
Przykładowe proporcje:
0,5 kg mąki, 0,25 dkg soli, łyżka stołowa mąki ziemniaczanej i około 3/4 szklanki ciepłej wody.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
pomału dolewając co jakiś czas wodę.
Wygniatamy masę, aż stanie się jednorodna i nie będzie przyklejała się do stolnicy.
Następnie wałkujemy i wycinamy za pomocą foremek lub wg własnego pomysłu najróżniejsze kształty.
Po wycięciu wbijamy zagięty drucik, do którego będzie przyczepiony sznureczek.
Ozdoby najlepiej suszyć naturalnie - ja układam ozdoby na gazetach na parapecie pod którym jest kaloryfer. Masa schnie wtedy około 6 dni.
Drugi sposób to suszenie w piekarniku na blasze w temp. około 70 stopni, jednak trzeba być uważnym bo masa może popękać, spuchnąć lub powyginać się. Dzieję się tak ponieważ w piekarniku występuje wysoka wilgotność powietrza, co szkodzi masie.
Gdy masa jest już sucha maluję ozdoby farbami akrylowymi i na koniec zabezpieczam lakierem akrylowym.
MIŁEJ ZABAWY!!!!
Piękne ozdoby :)
OdpowiedzUsuńBardzo Dziękuję!!! Pozdrawiam cieplutko!
Usuń