Ilość składników w zależności od potrzeby można zwiększyć lub
zmniejszyć. Na moim naczyniu mieści się 16 połówek jaj dlatego używam ilości
jak poniżej.
Składniki :
- 8 jajek
- 30 dkg pieczarek
- szczypiorek
- gęsty majonez
- przyprawy – sól i pieprz
- 1/2 małej cebuli opcjonalnie
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na pół
i z każdej połowy wyjmujemy delikatnie żółtko, które umieszczamy w jakimś
głębszym talerzu. Wszystkie żółtka dokładnie kruszymy. Białka odkładamy na duży
talerz.
Umyte pieczarki ścieramy na drobnej tarce i wrzucamy na
patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Można dorzucić na patelnię niewielką ilość
cebuli, ale nie jest to konieczne. Smażymy do chwil odparowania wody i na
koniec solimy. Ostudzone pieczarki dołączamy do żółtek, dodajemy odrobinę
majonezu i dokładnie mieszamy w celu osiągnięcia masy do nafaszerowania jajek.
Dodajemy pieprz i sól (w zależności od potrzeby).
Gotową masę wkładamy do wgłębień po żółtkach. Staraj się
wykorzystać cały farsz aby nic nie zmarnować. Na koniec nakładamy majonez i
posypujemy szczypiorem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz