czwartek, 15 sierpnia 2013

JAJKA Z PIECZARKAMI


Ilość składników w zależności od potrzeby można zwiększyć lub zmniejszyć. Na moim naczyniu mieści się 16 połówek jaj dlatego używam ilości jak poniżej.

Składniki :
  • 8 jajek
  • 30 dkg pieczarek
  • szczypiorek
  • gęsty majonez
  • przyprawy – sól i pieprz
  • 1/2  małej cebuli opcjonalnie

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na pół i z każdej połowy wyjmujemy delikatnie żółtko, które umieszczamy w jakimś głębszym talerzu. Wszystkie żółtka dokładnie kruszymy. Białka odkładamy na duży talerz.
Umyte pieczarki ścieramy na drobnej tarce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Można dorzucić na patelnię niewielką ilość cebuli, ale nie jest to konieczne. Smażymy do chwil odparowania wody i na koniec solimy. Ostudzone pieczarki dołączamy do żółtek, dodajemy odrobinę majonezu i dokładnie mieszamy w celu osiągnięcia masy do nafaszerowania jajek. Dodajemy pieprz i sól (w zależności od potrzeby).
Gotową masę wkładamy do wgłębień po żółtkach. Staraj się wykorzystać cały farsz aby nic nie zmarnować. Na koniec nakładamy majonez i posypujemy szczypiorem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz