niedziela, 18 sierpnia 2013

SANDACZ Z SURUKASO

Mój ulubiony obiad jednodaniowy to sandacz z surówką, którą nazwałam surukaso.  Przygotowanie wbrew pozorom nie zabiera wiele czasu, do tego obiad jest bardzo zdrowy, smaczny i co najważniejsze pożywny. Aby przyzwoicie się najeść mnie wystarcza wyłącznie ryba z surówką, ale jeśli ktoś ma ochotę można dodać do tego zestawu frytki lub gotowane ziemniaczki. Składniki niezbędne do wykonania obiadu przygotowuję w zależności od ilości głodomorów w domu. Zaznaczam, iż podstawą dania jest sandacz świeży lub mrożony, który charakteryzuje się wysoką mięsistością oraz tym, że nie ma ości. Drugi równie ważny smak znajduje się w połaczeniu składników surówki z sosem. 

Do przygotowania obiadu potrzebne są:

Ryba:
  • Sandacz świeży lub mrożony pokrojony w dzwonki
  • Pieprz czarny, pieprz cytrynowy, sól, koperek
  • Mąka (panierka)
  • Olej rzepakowy (dosyć sporo) 
Surówka:
  • Kapusta biała
  • Rukola
  • Marchewka
  • Czosnek (nie za dużo)
  • Cebula (nie za dużo) 
  • Sos do surówki (ok. 1/3, 1/2 szklanki) - 1 łyżeczka majonezu, 1łyżka oleju, 1 łyżka octu, 2 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczka musztardy, kilka kropel ostrego sosu piri piri, łyżeczka ketchupu, sól, pieprz czarny, szczypta rozmarynu, szczypta tymianku, szczypta oregano, szczypta  cząbru, szczypta suszonych papryczek jalapeno.

Wykonanie:

Sandacza przyprawiam solą, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym i koperkiem. Odstawiam do lodówki. Następnie szykuję sos do surówki. Zwykle do wykonania sosu używam  tego, co mam pod ręką. Sos odstawiam aby smaki się wymieszały. Kroję kapustę w cienkie paski, rukolę niestarannie rozrywam, ścieram na grubej tarce marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Wszystko solę i dodaję pieprz. W dalszym etapie smażę obtoczoną w mące rybę na głębokim, rozgrzanym tłuszczu przez około 8-10 min. z każdej strony. Jak już sandacz jest gotowy wyjmuję go na talerze. Surówkę łączę z sosem i dokładam do ryby. Gotowe:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz