Mój ulubiony obiad jednodaniowy
to sandacz z surówką, którą nazwałam surukaso.
Przygotowanie wbrew pozorom nie zabiera wiele czasu, do tego obiad jest
bardzo zdrowy, smaczny i co najważniejsze pożywny. Aby przyzwoicie się najeść
mnie wystarcza wyłącznie ryba z surówką, ale jeśli ktoś ma ochotę można dodać
do tego zestawu frytki lub gotowane ziemniaczki. Składniki niezbędne do wykonania obiadu przygotowuję w zależności
od ilości głodomorów w domu. Zaznaczam, iż podstawą dania jest sandacz świeży
lub mrożony, który charakteryzuje się wysoką mięsistością oraz tym, że nie ma
ości. Drugi równie ważny smak znajduje się w połaczeniu składników surówki z
sosem.
Do przygotowania obiadu potrzebne są:
Ryba:
- Sandacz świeży lub mrożony pokrojony w dzwonki
- Pieprz czarny, pieprz cytrynowy, sól, koperek
- Mąka (panierka)
- Olej rzepakowy (dosyć sporo)
- Kapusta biała
- Rukola
- Marchewka
- Czosnek (nie za dużo)
- Cebula (nie za dużo)
- Sos do surówki (ok. 1/3, 1/2 szklanki) - 1 łyżeczka majonezu, 1łyżka oleju, 1 łyżka octu, 2 łyżeczki śmietany, 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczka musztardy, kilka kropel ostrego sosu piri piri, łyżeczka ketchupu, sól, pieprz czarny, szczypta rozmarynu, szczypta tymianku, szczypta oregano, szczypta cząbru, szczypta suszonych papryczek jalapeno.
Wykonanie:
Sandacza przyprawiam solą, pieprzem czarnym, pieprzem
cytrynowym i koperkiem. Odstawiam do lodówki. Następnie szykuję sos do surówki.
Zwykle do wykonania sosu używam tego, co
mam pod ręką. Sos odstawiam aby smaki się wymieszały. Kroję kapustę w cienkie
paski, rukolę niestarannie rozrywam, ścieram na grubej tarce marchewkę, siekam
czosnek i cebulę. Wszystko solę i dodaję pieprz. W dalszym etapie smażę
obtoczoną w mące rybę na głębokim, rozgrzanym tłuszczu przez około 8-10 min. z
każdej strony. Jak już sandacz jest gotowy wyjmuję go na talerze. Surówkę łączę
z sosem i dokładam do ryby. Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz